Is een veganistisch of vegetarisch dieet beter voor dieren?

Het veganistische dieet wordt in de markt gezet als het dieet wat je het beste kunt volgen om dierenleed tegen te gaan. Dit is echter heel naïef en ondoordacht.
Uit onderzoek blijkt dat een plant uit een supermarkt nog minder veganistisch is dan lokaal grasgevoerd vee. Gevoelsmatig zal dit voor de meeste mensen niet kloppen, omdat er geen dier met schattige ogen is dat wordt gedood. Veel mensen gaan er daardoor vanuit dat veganistisch of vegetarisch eten ethischer is.

Gewassen

Hoe denk je bijvoorbeeld dat boeren hun gewassen beschermen om mensen van hun groene smoothies, salades en avocado-toast te voorzien?

Door het bewerken van de grond wordt er veel leven vernietigd. Ook het besproeien van gewas met pesticiden zorgt ervoor dat er veel insecten en leven wordt gedood. Daarnaast schieten veel boeren dieren die een gevaar zijn voor hun gewas dood.

Mike Archer, een professor aan de Universiteit van NSW, heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot de conclusie dat er voor 1 kilogram tarwe-eiwitten 25 keer meer dieren sterven dan voor 1 kilogram aan vlees-eiwitten.

Al met al sterven miljarden dieren voor de veganistische levensstijl. Terwijl carnivoren kunnen leven van slechts 1-2 koeien per jaar.

Chronische ziekte

Een ander punt is dat fructose en suiker afkomstig uit deze gewassen verantwoordelijk is voor insulineresistentie bij mensen. Onze gezondheid zou het belangrijkste onderdeel van de vergelijking moeten zijn. Toch heeft meer dan 60% van de Amerikanen diabetes of pre-diabetes en zijn 88% van Amerikanen metabolisch ongezond. Mede door insulineresistentie dus. De behandeling van de mensen met deze chronische ziekten kost daar meer dan 1,7 miljard dollar per jaar. Dit is natuurlijk verschrikkelijk vanuit milieu-, gezondheids- en moreel perspectief. Hoeveel geven veganisten om deze miljarden lijdende mensen? We mogen niet vergeten dat mensen ook dieren zijn. De belangrijkste dieren ter wereld!

Al zou het waar zijn dat we de planeet kunnen redden door veganistisch te eten, wat is dat waard als de mensen die op deze planeet leven chronisch ziek zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *