Is vlees eten slecht voor het milieu/klimaat? NEE!

Je hoort in de mainstream media vaak dingen als: “Koeienscheten vernietigen het milieu en zijn slecht voor het klimaat”, “De aarde warmt op door het eten van vlees”. Dit is allemaal onzin.

Door de jaren heen hebben we veel verschillende argumenten gehoord waarom vlees slecht is en we het minder moeten eten. In het begin was vlees slecht, omdat het hartkwalen veroorzaakte. Toen was het slecht, omdat het darmkanker veroorzaakte. En nu is het slecht, omdat het het milieu zou vernietigen. De inconsistentheid van deze argumenten zegt waarschijnlijk al genoeg over het hele “vlees is slecht” argument.

Het klopt dat op dieren gebaseerde landbouw broeikasgrassen produceert, echter is dit nog geen 5% van de totale uitstoot. Plantaardige landbouw genereert meer, zo’n 5,3%. En dus meer dan de helft van de totale hoeveelheid broeikasgrassen dat de landbouw produceert. Bron.

Broeikasgassen door landboud in Europa

 

Maar hoe zit het met koeienscheten en methaan?

De methaanconcentratie in de atmosfeer is toegenomen, maar een onderzoek van NASA heeft aangetoond dat vlees niet de schuldige is. De meeste toename van methaan is afkomstig van rijstvelden en fossiele brandstoffen.

De methaanuitstoot van koeien is zelfs juist onschuldig. Het maakt deel uit van een bredere koolstofcyclus die er als volgt uit ziet:

 1. Planten vangen koolstof op en slaan het op als energie;
 2. Dieren eten deze energie op en stoten CO2 en methaan uit;
 3. CO2 en methaan gaan de atmosfeer in;
 4. Methaan wordt na ongeveer 12 jaar omgezet in CO2;
 5. De cyclus herhaalt.

En dan nu, als kers op de taart: chronische ziekten schaden het milieu meer dan welke manier van eten dan ook.

De farmaceutische industrie schaadt het milieu meer dan alle landbouwproducten bij elkaar. Dierlijke diëten genezen in veel gevallen deze chronische ziekten, waar plantaardige diëten dit juist in de hand werken. Een goed voorbeeld hiervan is insulineresistentie, wat gerelateerd is aan veel chronische ziekten.

En er is meer…

Vlees geneest niet alleen chronische ziekten, het kan ook helpen de uitstoot terug te draaien. Studies tonen aan dat lokaal, grasgevoerd vee, koolstof uit de atmosfeer kan halen. Iets wat met Beyond Meat of ander nepvlees natuurlijk niet gaat gebeuren.

Klimaatverandering!?

Bedenk je ook dat de wetenschap überhaupt nog maar weinig weet over de impact van de mens op het klimaat. Veel modellen die zijn gebruikt om een inschatting te maken blijken achteraf onjuist te zijn geweest. Een goed voorbeeld is het stijgen van de zeespiegel. Als je de mainstream media moet geloven, verdwijnt de helft van Nederland binnen afzienbare tijd onder water. In realiteit stijgt de zeespiegel aan de Noordzee met nog geen 1.9mm per jaar en is dit in de afgelopen 60 jaar niet veranderd.

De propaganda van de mainstream media houdt veel mensen voor de gek en zorgt dat mensen de meest voedzame voedingsmiddelen links laten liggen. Eet vlees!

2 reacties op “Is vlees eten slecht voor het milieu/klimaat? NEE!”

 1. Jesse schreef:

  Voor 1 kg vlees is echter gemiddeld zo’n 10 kg plantaardig materiaal nodig heb ik naar horen zeggen.

 2. AlleenVlees schreef:

  Bedankt voor je reactie Jesse, dat is helemaal afhankelijk van wat de beesten gevoerd krijgen. Het is ook belangrijk om te kijken wat uiteindelijk het verschil is in voedingswaarde, hier wint vlees natuurlijk in veelvoud. Stel we zouden er vanuit gaan dat dat alle landbouw bedoeld is voor vleesproductie op dit moment, dan is dat alsnog maar ~10%. Hoewel er wel veel focus op gelegd word in de media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *