EPILEPSIE

Ketogene Dieet

In 1993 probeerde Jim Abrahams wanhopig een behandeling te vinden voor zijn zoon Charlie, die leed aan ernstige epilepsie. Zijn zoon reageerde niet goed op de medicatie tegen epilepsie. De vader struikelde over het ketogene dieet, wat resulteerde in aanvalsvrijheid voor zijn zoon. Jim was echter geschokt dat meerdere specialisten hem niet vertelden over het ketogene dieet. Sommige artsen ontmoedigden hem zelfs om het voor zijn zoon te proberen. Verontwaardigd over de situatie gebruikte Jim zijn talenten en connecties als een Hollywood-producent/schrijver/regisseur om de tv-film First Do No Harm met Meryl Streep in de hoofdrol te laten spelen. Hij was ook geprofileerd in een 1994 Dateline-segment over het ketogene dieet. U kunt het Dateline-segment bekijken op het YouTube-kanaal van The Charlie Foundation .

Jim Abrahams schakelde van loopbaanpaden over naar The Charlie Foundation, een non-profitorganisatie die zich toelegt op bewustwording van het ketogene dieet en die patiënten helpt het te implementeren . Het werk van Charlie Foundation en Jim Abrahams speelde een grote rol bij de explosie van artikelen over het ketogene dieet na de oprichting in 1994.

Dus waarom was het ketogene dieet vóór 1994 impopulair? In het Datelinesegment van 1994 (10:47 in de video), legt Dr. Donald Shields uit dat het ketogene dieet sinds de jaren 1920 aan populariteit heeft ingeboet, omdat er geen farmaceutisch bedrijf was dat het aan artsen verkocht. De geschiedenis van het ketogene dieet toont aan dat medische behandeling niet altijd wordt gedreven door de wetenschap.

Het ketogene dieet als behandelingsoptie

Een literatuuroverzicht van 2014 vat de voor- en nadelen van het dieet goed samen:

Samenvattend, KD [ketogene voeding] en MAD [aangepaste Atkins-dieet] behandeling vertonen een bescheiden werkzaamheid, hoewel bij sommige patiënten het effect opmerkelijk is. De diëten worden goed verdragen, maar worden vaak stopgezet vanwege hun beperkendheid. Bij patiënten die bereid zijn om een ​​dieetbehandeling uit te proberen, wordt het effect snel gezien, waardoor patiënten de keuze hebben om door te gaan met de behandeling.

Enkele aandachtspunten over het dieet:

Het werkt bij volwassenen . De eerdergenoemde recensie uit 2014 geeft een samenvatting van het onderzoek naar volwassenen. Het is echter waarschijnlijk dat de therapietrouw lager is bij volwassenen dan bij kinderen en baby’s.

Is het moeilijk om je eraan te houden? Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen houden van het ketogene dieet, omdat ze de vrijheid van een aanval ervaren zonder de bijwerkingen van medicatie, niet langer zwaarlijvig zijn, een verbeterde mentale helderheid voelen (geen “hersenmist”) en / of andere onverwachte gezondheidsvoordelen zien. Anderen vinden de initiële aanpassingsperiode brutaal, houden niet van hoe sociaal beperkend het dieet is en / of vinden het dieet moeilijk vast te houden. Misschien is de beste manier om erachter te komen gewoon om het dieet te proberen.

De medische versie van het ketogene dieet verschilt van de populaire versie die mensen gebruiken om af te vallen . Enkele opvallende verschillen zijn onder meer:

 • Specifieke macronutriënt-verhoudingen. Het idee is om een ​​hoog niveau van ketose te garanderen om na te bootsen wat er gebeurt tijdens het vasten.
 • Zorgvuldig wegen en meten van voedsel om ervoor te zorgen dat de verhoudingen van macronutriënten worden gehaald. Dit is tijdrovend en minder handig.
 • Caloriebeperking / een caloriedoel.
 • Water beperking (Wheless betwist deze praktijk).
 • De “klassieke” versie van het ketogene dieet begint met vasten in een ziekenhuis. (Het klassieke ketogene dieet verschilt typisch van het dieet dat in de jaren 1920 werd gebruikt, vanwege het gebruik van moderne voedingsmiddelen, zoals plantaardige / plantaardige oliën in plaats van dierlijke vetten).

Het is onduidelijk of deze verschillen leiden tot een medisch voordeel (of schade). Vergelijkbare diëten die worden gebruikt om epilepsie te behandelen, maken veel van deze beperkingen overbodig om het voedingspatroon gemakkelijker te volgen. Het op een na meest bestudeerde dieet, het Modified Atkins-dieet, laat in sommige onderzoeken vergelijkbare succespercentages zien en blijkt uit andere studies dat het succes iets lager ligt. De website van de Charlie Foundation heeft een goede samenvatting van de verschillen tussen de verschillende diëten die worden gebruikt om epilepsie te behandelen .

Er zijn bijwerkingen . Hoewel men kan stellen dat het ketogene dieet minder bijwerkingen heeft dan veel AED’s, leidt het soms tot bijwerkingen. Een ernstige bijwerking zijn nierstenen (nierstenen), bij 3-7% van de kinderen op het dieet. Dit aantal kan lager zijn door suppletie met citraat / Polycitra K, waarbij het risico op nierstenen hoog is. De groei bij kinderen kan lager zijn, hoewel er tegenstrijdige gegevens zijn.

Het dieet kan leiden tot cholesterolgehaltes die als ongezond worden beschouwd, hoewel dit controversieel is omdat het wetenschappelijke bewijs suggereert dat cholesterolgehaltes uiterst onbetrouwbaar zijn in het voorspellen van de dood door hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld, het Minnesota Coronary Experiment ontdekte dat cholesterolverlaging geassocieerd was met hogere in plaats van lagere sterfte.

Zie voor een bespreking van andere bijwerkingen:

[2001] Het ketogene dieet: een effectieve medische therapie met bijwerkingen

[2004] Vroeg en laat intreden Complicaties van het ketogene dieet voor hardnekkige epilepsie – Dit Koreaanse artikel meldt bijwerkingen bij kinderen.

[2009] Optimaal klinisch management van kinderen die het ketogene dieet ontvangen: aanbevelingen van de Internationale Ketogene Dieet Studiegroep – Ga verder met de sectie over nadelige effecten van de KD. Het bespreekt de tegenstrijdige gegevens over het effect van het KD op de groei bij kinderen.

Het dieet is de voorkeursbehandeling bij specifieke omstandigheden . Tabel 1 van dit beoordelingsrapport 2009 somt epilepsiesyndromen en andere aandoeningen op waar het bijzonder gunstig is:

 • Glucose transporter eiwit 1 (GLUT-1) te kort
 • Pyruvaat dehydrogenase-deficiëntie (PDHD)
 • Myoclonisch-astatische epilepsie (Doose syndroom)
 • Tubereuze sclerose complex
 • Rett-syndroom
 • Ernstige myoclonische epilepsie in de kinderschoenen (Dravet-syndroom)
 • Infantiele spasmen
 • Kinderen die alleen een formule krijgen (baby’s of patiënten die een darmvoeding hebben gekregen)
 • Geselecteerde mitochondriale aandoeningen
 • Glycogenosis type V
 • Landau-Kleffner-syndroom
 • Lafora lichaamsziekte
 • Subacute scleroserende panencefalitis (SSPE)

Voor meer informatie over het implementeren van een ketogene dieet (bijv. Om een ​​diëtist te vinden die het dieet begrijpt), heeft de website van Charlies Foundation een schat aan informatie.

Oligo-antigeen dieet en intoleranties

Egger at al. gebruikte een eliminatiedieet bij patiënten en droeg hen op om voedingsmiddelen langzaam opnieuw te introduceren om hun specifieke voedselintoleranties te identificeren. Zowel bij kinderen met epilepsie als bij migraine of hyper kinetisch gedrag (ADHD) waren 25 van de 45 (56%) aanvalsvrij, terwijl nog eens 11 van de 45 (24%) minder aanvallen hadden. Hun resultaten en diëten op het dieet werden gepubliceerd in de volgende paper:

Egger, J., Carter, CM, Soothill, JF, & Wilson, J. (1989). Oligo-antigeen dieetbehandeling van kinderen met epilepsie en migraine. The Journal of Pediatrics, 114 (1), 51-58. Doi: 10.1016 / s0022-3476 (89) 80600-6

Het volledige papier is hier beschikbaar.

Helaas is het werk van Egger (hoewel erkend onder migraineonderzoekers en vaak door hen aangehaald) min of meer genegeerd door onderzoekers van epilepsie.

Enkele aanvullende opmerkingen:

 • Het eliminatiedieet werkte niet bij kinderen zonder migraine of hyper kinetisch gedrag. Geen van de 18 patiënten die het dieet probeerden, verbeterde. Een andere clinicus meldde ook ondoeltreffendheid bij dergelijke patiënten (zie Beperkte diëten voor de behandeling van migraine).
 • Het eliminatiedieet was geen ketogene dieet en slaagde in kinderen die eerder een ketogene dieet niet hadden doorstaan. Dit suggereert dat dit dieet een heel ander werkingsmechanisme heeft dan het ketogene dieet.
 • Huidpriktests en IgE-antilichaamtests zijn geen betrouwbare methoden voor het detecteren van deze voedselintoleranties.

Paleolithic Ketogenic Diet

Het paleolithische ketogene (PKD) dieet is zelfs meer een paria in de onderzoek gemeenschap dan het oligo-antigene dieet, omdat het in feite een dieet is dat uitsluitend op vlees en carnivoren is gebaseerd. Het PKD-dieet bestaat uit vlees, dierlijk vet, vis, slachtafval (bijv. lever en hersenen) en eieren. Hoewel het dieet volgens Westerse normen extreem lijkt, hebben de Inuit (Eskimo) al generaties lang vleeseten met alle vetten geconsumeerd en genoten ze een uitstekende gezondheid, voordat ze westerse manieren van eten gingen gebruiken. Arctische ontdekkingsreizigers van niet-Inuitse afkomst hebben ook zonder vlees gegeten zonder gezondheidsproblemen (zie de reeks artikelen van Vilhjalmur Stefansson in het tijdschrift Harpers).

Het dieet schuw voedingsmiddelen met een slechte staat van dienst (of geen trackrecord) als het gaat om de menselijke gezondheid. Het is bijvoorbeeld bekend dat gluten een zeldzame oorzaak van epilepsie is, evenals een breed scala van andere aandoeningen . Een verschil tussen het paleo-ketogene dieet en het klassieke ketogene dieet is dat het paleo-ketogene dieet gluten expliciet uitsluit.

Ongeacht de pariastatus van het dieet, kan het van belang zijn bij de behandeling van epilepsie. De volgende casestudies zijn gepubliceerd:

Het PKD-dieet werd ontwikkeld door Zsofia Clemens en Csaba Toth, de hersenen achter een kliniek in Hongarije, genaamd Paleomedicina.

Potentiële voordelen van het dieet zijn:

 • Betere werkzaamheid dan het klassieke ketogene dieet. Zsofia Clemens stelt in 14:55 van dit interview dat op één na alle patiënten vrij van aanvallen zijn geworden op het dieet, hoewel niet alle patiënten zich volledig aan het dieet houden. De werkzaamheid is veel beter dan het ketogene dieet, wat resulteert in een aanvalsvrijheid voor ongeveer een tiende van de patiënten. Voor informatie over de werkzaamheid van het ketogene dieet, raadpleeg de sectie Gedemonstreerd werkzaamheid in dit document van Eric Kossoff en zijn collega’s op pagina 537: “Over het algemeen was 10% -15% van de kinderen die het dieet startten 1 jaar later aanvalsvrij, 30% had een vermindering van 90% van de aanvallen en 40% tot 50% vond dat het dieet te moeilijk was om door te gaan of onvoldoende effectief te zijn en daarom stopte het gedurende de eerste 6 maanden.”
 • Alleen-vlees diëten gebeuren om een ​​breed scala van auto-immuunziekten om te keren, zolang het dieet wordt gehandhaafd. Eén theorie is dat intestinale permeabiliteit het mechanisme is achter dit fenomeen. Er is momenteel weinig of geen informatie over of het PKD-dieet epilepsie met een auto-immuun oorsprong beïnvloedt.
 • Minder bijwerkingen dan het klassieke ketogene dieet, waarvan soms is gerapporteerd dat het leidt tot een langzamere groei bij kinderen. Uit de eerdere casestudy van 2013 bleek dat het gewicht en de lengte van het 7-jarige kind niet veranderden in de 2 jaar voorafgaand aan het PKD-dieet. Na het dieet kreeg ze 3 kg (19 tot 22 kg) en groeide ze 6 cm (110 tot 116 cm) in 4 maanden. Ze kreeg aanvalsvrijheid in 6 weken na het starten van het dieet. De klinische ervaring van Paleomedicina was dat er geen blijvende bijwerkingen van het dieet zijn bij de behandeling van patiënten met en zonder epilepsie. De eerste bijwerkingen van het dieet zijn diarree, weinig energie en hoofdpijn; deze bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen. Verwijs naar 56:38 van dit interview met Zsófia Clemens .

Zie deze inleiding op all-meat diëten voor meer informatie over het PKD-dieet.

Middelen