VERZADIGD VET

Deze pagina is niet bedoeld om de gerapporteerde negatieve effecten van verzadigde vetzuren (SFA) aan te pakken, maar om zich te concentreren op de gunstige effecten ervan. Raadpleeg deze pagina met betrekking tot de veronderstelde negatieve effecten, en ook deze meta-analyse .

Vet, en in het bijzonder SFA, is verguisd, omdat het cholesterol verhoogt. En puur op die basis werd het als slecht beschouwd met de noodzaak om onze inname te verminderen. Er komt steeds meer onderzoek uit dat aantoont dat cholesterol heel weinig of niets te maken heeft met atherosclerose. Toch heeft SFA met name nog steeds een slechte naam. Hieronder staan ​​enkele elementen die laten zien waarom dit niet het geval zou moeten zijn of op zijn minst een genuanceerder beeld van zijn rol in het lichaam zou geven.

Maar eerst en vooral een echt negatief punt in het algemeen. Vetten, en daarmee ook SFA’s, mogen bij voorkeur niet samen met koolhydraten worden ingenomen. Koolhydraten veroorzaken een hogere afgifte van insuline. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van het bedrag. Het type zelf speelt ook een rol in de snelheid van glucose-instroom. Vet kan zelfs helpen om de absorptiesnelheid te verlagen, maar insuline moet die overtollige glucose uit de bloedbaan duwen. Insuline verlaagt ook de lipolyse en verhoogt de vetopname, zodat het voedingsvet in hogere mate naar de vetcellen wordt geleid. Dus als gewicht van belang is, worden deze bij voorkeur niet gecombineerd.

Bescherming tegen oxidatie

Op een LDL-deeltje zijn triglyceriden, fosfolipiden en cholesterol dicht op elkaar gepakt. De fosfolipiden zorgen ervoor dat zuurstof in en uit het LDL-pakket kan komen. De vetzuren van de triglyceriden die meervoudig onverzadigde vetzuren zijn, kunnen oxideren. Als de vetzuren uit verzadigde vetten bestaan, hebben we een veel stabielere situatie zodat het vetzuur zijn functie kan behouden. Wanneer een PUFA oxideert, maakt het een cascade van gebeurtenissen mogelijk die ook de cholesterolester in het LDL-pakket beïnvloeden.

Stijgen in HDL

Als u gelooft in de theorie dat cholesterol atherosclerose veroorzaakt, moet u zich ervan bewust zijn dat de triglyceriden/ HDL-ratio momenteel de beste risico-indicator is. Hoe lager de verhouding, dus hoe hoger uw HDL in vergelijking met de triglyceriden, hoe beter. Een koolhydraatarm dieet vermindert de triglyceriden, maar SFA verhoogt specifiek de HDL.

Dave Feldman – Cholesterolcode

Dave Feldman staat bekend om zijn experimenten met betrekking tot zijn lipide paneel en heeft ontdekt hoe energiedistributie een belangrijk onderdeel is van de lipide-eiwitten die de vetzuren en andere ‘lading’ meenemen zoals hij het noemt.

Ter ondersteuning van het bewijs dat LDL er is om vet (en andere grondstoffen) voor energie naar cellen te distribueren, laat het onderstaande onderzoek zien hoe LDL-niveaus tijdens het vasten toenemen.

CETP is interessant omdat het helpt bij het transport van vetzuren van adipocyten op HDL naar VLDL en verder naar LDL. Dit gebeurt afhankelijk van het expressieniveau van CETP en het neemt toe in geval van uithongering maar ook in het geval van inname van SFA via de voeding. Tegelijkertijd reguleert de lever LDL-receptoren naar beneden. Dus het beschermt de energie tegen uitgaan. De lever recyclet en scheidt overtollig cholesterol af door LDL en HDL in te nemen, maar het stopt met dit te doen in situaties waarin meer energie nodig/ beschikbaar is.

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.335.2888&rep=rep1&type=pdf

Als je eenmaal weet hoe het systeem werkt, is het geen wonder dat koolhydraten een lagere LDL hebben. Met een toename van insuline wordt de vetafgifte verlaagd en dit verlaagt op zijn beurt ook LDL vanwege een lagere output van de adipocyten.

Meer energie, verzadiging

SFA levert de hoogste energie, gevolgd door mono-onverzadigd en getrokken door poly-onverzadigd.

Dr. Michael Eades verklaart het hier als SFA die het reverse electron transport (RET) aanstuurt, wat de verzadiging verhoogt, het energieverbruik verhoogt en glucose spaart. Merk op dat dit nog steeds een hypothese is.

Dit artikel toont het effect van het vervangen van 5% koolhydraten door SFA. We zien dezelfde nuchtere glucosewaarden maar een vermindering van insuline.

Leverbescherming tegen alcohol

Toegegeven dit is een onderzoek bij muizen, maar het mechanisme is er. Naarmate de hoeveelheid SFA toeneemt, daalt het niveau van alcoholische leverziekte. Er zijn echter 2 variabelen die hier zijn gewijzigd. Een daarvan is de toename van SFA (SFA) en de andere is een vermindering van meervoudig onverzadigd vet (PUFA). Het is ook waarschijnlijk dat de verlaging van PUFA een lagere incidentie veroorzaakte in plaats van dat SFA een beschermend effect had of misschien zijn beide effecten in het spel. In ieder geval is het minste dat je kunt zeggen dat SFA neutraal is.

Met het volgende onderzoek was er geen vervanging van PUFA, eerder werd SFA toegevoegd bovenop de toegediende alcohol. Deze test levert bewijs dat SFA de genexpressie in de lever reguleert, waardoor de lever minder schadelijke PUFA produceert bij het verwerken van de alcohol. Het is niet duidelijk wat het eindproduct van het ethanol in dit geval is, maar SFA die een vermindering van PUFA actief reguleert, is niet neutraal.

“Vetzuurprofilering toonde aan dat alcoholvoeding de lever-onverzadigde vetketenige acylsoorten met lange ketens, met name linolzuur en oliezuur, dramatisch verhoogde, door MCT in de voeding verzwakt”

Koken

Verzadigde vetten vormen de minst giftige bijproducten bij het koken.

Acrolein-vorming, een van de laagste

Wat ze niet vermelden … In dit artikel bevatten ze kokosolie en olijfolie, maar in de resultaten zijn deze weggelaten. Is dat omdat ze niet-detecteerbare niveaus bevatten? Het wordt niet vermeld door de auteurs, dus we kunnen alleen maar speculeren.

Het volgende artikel bespreekt het koken met plantaardige oliën waarvan de resultaten worden verkregen vanwege hun instabiliteit. Verzadigd vet, dat zeer stabiel is, beschermt tegen of vermindert deze effecten aanzienlijk.

Stearinezuur (C18)

Oorzaken mitochondriale fusie Verhoogt de beta-oxidatie van vetzuren:

Bron

Adiponectin wordt verhoogd bij zowel de geteste lage als de hogere doses, vergeleken met andere vetzuren, en stimuleert het energiemetabolisme. Resistine is ook hoog in alle doses die helpen om de vetzuren te laten circuleren voor energie. Dit brengt de resultaten in lijn met de toename van energie uit dierlijke vetten.

Bron